Cum sa construiesti relatii de calitate cu cei din jurul tau


pasted-image.tiff


    Cum sa construiesti relatii de calitate cu cei din jurul tau 



    Suntem de aceasta data orintati spre dezvoltarea personala, si stiu ca majoritatea ma cunoasteti din vedere sau poate suntem prieteni pe facebook , insa cati dintre voi imi cunoasteti povestea? 
Ma gandeam eu…. 

    Numele meu este Karina, sunt din Timisoara, de aproximativ 5 ani locuiesc la Lugoj, pentru ca de aici este sotul meu. In acest moment pot spune ca am prieteni aici in Lugoj, insa ce credeti ca s-a intamplat cu prietenii mei de o viata din Timisoara? Ei bine, relatia cu ei s-a racit, dupa cativa ani, din vorbit la telefon o data la ceva timp, am ajuns sa ne mai trimitem doar mesaje de zilele onomastice sau de sarbatori. As putea spune ca i-am pierdut, insa nu este asa, parca toata relatia noastra de prietenie a inghetat, si spun asta pt ca de fiecare data cand unul dintre noi este la necaz si are nevoie de ajutor, ceilalti din vechea trupa ii intind imediat mana sa il ajute. Ce conteaza ca nu ne-am mai vazut de ani de zile, sau ca nu ne-am auzit macar la telefon? Nu conteaza, reluam de fiecare data relatia ca si cum nimic nu ne-a tinut deoparte.
Am inteles inca din copilarie, ca pentru ca lucrurile sa functioneze bine pentru mine, am nevoie sa dezvolt relatii. Asa cum stiti si voi relatiile sunt atat cele din familie, sau intre colegi la scoala sau cu profesorii sau cu prietenii…. Ei bine, pentru a stabili relatii este nevoie de comunicare si de deschidere. Am inceput intentionat cu o poveste despre mine pentru ca am vrut sa ma conectez rapid cu voi, am vrut sa ma deschid in fata voastra si in acelasi timp sa va deschideti si voi fata de mine pentru ca am impartasit ceva personal cu voi, ceea ce va ofera incredere. Am vrut sa ma asigur ca va atrag atentia, si ca mesajul meu va fi receptionat. 
Stim cu totii vorba: "cine se-aseamana se aduna."

    Vreau sa va spun foarte pe scurt o poveste: 
Era o data un templu al oglinzilor, un loc foarte indepartat, pe varful unui munte, drumul pana acolo era foarte anevoios si nu multi se incumetau sa il parcurga. Ceea ce se spunea insa despre acest templu atragea curiozitatea si dorinta multora de a incerca sa ajunga acolo. Se spunea ca experienta traita inauntrul templului iti va schimba viata complet. 
Povestea spune ca un tanar, greu incercat in viata sa, foarte sarac si impovarat de greutati, a decis sa se aventureze si sa ajunga la templu, sperand ca viata asta mizera pe care o ducea se va schimba complet. Pe drum, s-a intalnit cu un alt tanar care avea acelasi scop, un tanar vesel, pozitiv, vorbaret, care iubea viata si cauta mereu partea frumoasa din ea. Drumul era greu, foarte greu, la fiecare obstacol, tanarul sarac se plangea, spunea ca toate i se intampla doar lui, ca si asa a avut o viata grea, probabil nici nu va reusii sa ajunga la templu, si oricum daca ajunge....cine stie cum e acolo, poate nu il primesc pt ca e sarac si nu are nimic de oferit.
Celalalt tanar, la fiecare obstacol, era fericit ca isi poate trece peste temeri, ca are inca o reusita, ca se poate autodepasii si ca poate admira natura in toata splendoarea ei.
Odata ajunsi in varful muntelui, tanarul sarac a ajuns primul si a intrat iritat si dezamagit de tot, obosit si satul de drum. S-a uitat in jur si o mie de oameni se uitau la el, obositi si dezgustati de tot. Tanarul s-a enervat si s-a uitat urat la ei, o mie de oameni se uitau urat inapoi. S-a enervat si a ridicat mana nervos, o mie de oameni au ridicat mana nervosi la el. A inceput sa urle si o mie de oameni au urlat inapoi. Nu a mai suportat si a iesit plangand, i-a spus tanarului care astepta afara sa nu intre pentru ca e un loc urat, oamenii se uita dezgustati la tine si ridica mana si urla.
Tanarul a intrat totusi zambitor, si ce sa vezi...o mie de oameni se uitau la el zambind. Le-a facut respectos cu mana si a fost salutat inapoi de o mie de oameni. A inceput sa rada bucuros de primirea lor si o mie de oameni au ras cu el. A inceput sa sara in sus de bucurie si o mie de oameni au sarit alaturi de el. Plin de exaltare a iesit si a zis: a fost cea mai minunata experienta, a meritat tot drumul si tot efortul, ma simt minunat, iubesc oamenii si imi iubesc viata.

Morala acestei povesti: Primesti, ceea ce dai.

    Cunoasteti proverbul care spune:  "Oglinda reflecta viata unui om, insa modul in care este el in realitate e aratat de catre prietenii pe care si-I alege"?
V-aţi întrebat vreodată câţi prieteni şi cunoştinţe aveţi? I-aţi numărat? Dacă faceţi acum o scurtă recapitulare, o să vedeţi că depăşiţi foarte repede 100 de persoane - vecini, colegi, prieteni, familie. Dacă mai adăgați și contul de Facebook sau Instagram sunteţi deja o vedetă în toată regula, vă cunosc câteva sute, poate mii de oameni.  

    Omul este un animal ultrasocial şi, de ceva vreme, de când internetul ne-a invadat lumea, suntem hiper-ultra-sociali. Devine din ce în ce mai greu să fim singuri. Fie că ne place, fie că nu, suntem într-un labirint al socializării, suntem mulţi, iar numărul nostru creşte şi la fel de mult creşte şi nivelul nostru de interconectare.
Studiile arată din ce în ce mai clar că relaţiile cu cei din jur reprezintă factorul determinant al fericirii şi al stării noastre de bine. Dacă avem norocul să ne întâlnim cu oameni compatibili cu noi suntem fericiți, dacă nu, nu.

    Cea mai importanta calitate a unui prieten este o ureche disponibila. – Maya Angelou

„Relațiile devin mai bune când dărâmăm zidurile care ne separă și clădim punțile care să ne aducă mai aproape.” JOHN C. MAXWELL

Si exact asta este ceea ce facem noi aici, cladim punti care sa ne aduca mai aproape. Realizati ce sansa avem in acest moment, cand toti dispunem de timp si internet? Fantastica!!!

    Relațiile sunt o alegere 
Toate punțile au un lucru în comun. Ele te ajută să ajungi din punctul în care te afli, spre punctul în care vrei să ajungi. 

1. Punțile necesită efort pentru a fi construite.

De fiecare dată când treci o punte, reține că a fost nevoie de mult efort pentru a o clădi și e nevoie de efort pentru a o întreține. Asta e adevărat și în cazul relațiilor. Social media reprezintă o punte pentru inițierea relațiilor. E un loc bun din care să începi. 
Deci acum suntem in faza de constructie, acum punem bazele.

2. Punțile aduc oamenii laolaltă. 

Punțile ne permit să părăsim spațiul propriu și să explorăm spațiile altora. Unul dintre cele mai bune moduri prin care să te conectezi cu ceilalți este să le soliciți oamenilor să își împărtășească povestea cu tine. Asta îndreaptă conversația către persoana cu care vrei să clădești o punte. Povestea sa poate include interesele sale, visurile, dezamăgirile, unicitatea și călătoria. În timp ce acea persoană se bucură de atenție personală, tu asculți și obții o perspectivă asupra vieții sale. Poveștile personale ajută la clădirea punților de conectare care îi apropie de oameni. Solicitarea poveștii unei persoane spune „Ai putea fi special.” A-ți aminti povestea unei persoane spune „Ești special.” Amintirea unei persoane despre povestea sa spune, „Ești special pentru mine.” Repetarea poveștii unei persoane și altora spune „Ești special pentru ei.” Rezultatul? Devii special pentru persoana care și-a împărtășit povestea cu tine.

3. Punțile îi fac pe oameni mai buni. 

Punțile îți permit să ajungi la cei care au relații pozitive și sănătoase cu tine. Ele îți mai permit să te îndepărtezi de relațiile negative și nesănătoase. Poți alege de care relații să te apropii mai mult și de care să te îndepărtezi. Pentru a avea o viață fericită și plină de satisfacții, e extrem de important să știi cum să întărești relațiile pozitive și cum să renunți la relațiile negative din viața ta. Dacă ai o imagine clară a relațiilor pozitive, vei putea să iei asemenea decizii. 

RELAȚIILE POZITIVE... 

1. Te încurajează să crești și să ai succes. 
2. Îți conferă sprijin în vremuri dificile. 
3. Îți amplifică sentimentul că ai un scop în viață. 
4. Îți permit să colaborezi și să lucrezi împreună cu cineva. 
5. Îți permit să atragi mai multe relații pozitive. 
6. Creează sentimente de plăcere și bucurie.

    Întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi este, „Clădesc ziduri sau punți?” 
Zidurile ne separă de ceilalți. Punțile apropie oamenii. Relațiile sunt o alegere. Zid sau punte? Oamenii pot să-și identifice succesele sau eșecurile pe baza relațiilor din viețile lor. Clădirea punților către ceilalți și pentru ceilalți e cel mai bun mod prin care poți avea relații bune cu ceilalți.
Relațiile sunt o provocare, deoarece acestea implică două persoane distincte, cu nevoi, dorințe și opinii diferite. Atunci când nevoile și dorințele persoanelor nu se potrivesc, există, de obicei, dezacorduri, dezamăgiri și deziluzii.

Totul pleacă din interior! Cu bună voință și efort, ne putem folosi de relațiile noastre, pentru a ne vindeca și transforma viețile. 

*** ziua de marti este dedicata - Dezvoltarii personale- iar urmatorul articol pe aceasta tema este despre cele 3 etape care ne ajuta sa intelegem si sa construim relatii de calitate cu cei din jurul nostru sau chiar cu persoana iubita.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suplimentul alimentar cu beneficii mai putin cunoscute...

Hidratarea organismului

Semnificatia Coronitei de Advent