Hidratarea organismului

 



Hidratarea organismului 


Cum corpul nostru este 60% apa, nu mai este cazul sa mentionam de ce un mod corect de a ne hidrata este absolut esential pentru starea noastra generala de sanatate. La urma-urmei, apa si lichidele naturale pe care le consumam optimizeaza tensiunea arterialaregleaza temperatura corpuluilubrifiaza articulatiileajuta la mentinerea unui tranzit intestinal corect si, mai mult, favorizeaza pierderea in greutate si mentin pielea perfect sanatoasa si stralucitoare.

Cand temperatura atmosferica este in crestere, si ma refer mai ales la sezonul cald, este foarte important sa acordam atentie hidratarii corecte a organismului nostru. Necesarul zilnic de apa difera de la o persoana la alta, insa ca regula generala avem nevoie de aproximativ 35-40 ml/kg corp sau 1ml pentru fiecare calorie consumata. Organismul elimina apa in mod continuu prin respiratie, transpiratie, urina si scaun. Tocmai de aceea este recomandat sa ne incepem ziua cu un pahar mare de apa imediat dupa trezire, iar pe parcursul zilei sa ajungem sa consumam cat mai multe lichide. 

Greseala pe care o facem cei mai multi dintre noi este ca bem apa doar atunci cand ne este sete, considerand ca organismul nostru ne transmite de fiecare data semnale cand avem nevoie de apa. Aceste semnale nu sunt insa la fel de evidente ca cele pe care le simtim cand ne este foame, si tocmai de aceea, adesea uitam sa ne hidratam. 

Iata care sunt cele mai frecvente semnale clare prin care organismul iti poate transmite ca e timpul sa te hidratezi:  setea excesivaametealaobosealapielea uscatacrampele muscularegura uscata si lipicioasareducerea nivelului de atentie si vitalitate si durerile de cap.

Cel mai indicat este sa iti faci un obicei din a consuma lichide zilnic:

1. un pahar mare de apa dupa ce te-ai trezit - poti adauga si o felie de lamaie daca iti doresti sa dai putin gust apei, si te sfatuiesc sa o consumi la temperatura camerei. Infuzarea apei cu lamaie, lime, zmeura, portocale, castraveti nu doar ca ii va oferi acesteia un gust mai bun, dar va stoca si numeroase enzime vii din fructe, extrem de benefice sanatatii.

2. ceaiul tau preferat poate face minuni pentru sanatatea ta, pe langa faptul ca te hidrateaza, majoritatea ceaiurilor contin si o cantitate foarte mare de minerale, organismul nostru pierzand odata cu apa din corp si o parte dintre acestea in perioada verii.




3. supa de la masa de pranz - include supele si ciorbele in meniul tau zilnic. Lichidele calde ajuta organismul sa isi regleze tamperatura mult mai bine decat o fac bauturile reci, pentru care se depune un efort extra, deci se consuma energie.

4. smoothie-urile si fresh-urile de la gustare - aport excelent de vitamine si minerale din fructe si legume. Poti face o multime de combinatii intre fructele si legumele tale preferate. Deshidratarea organismului inseamna nu numai pierderi de apa, ci si de vitamine si de minerale, de aceea este indicat sa crestem cantitatea de fructe si legume pe care le consumam in perioada de vara. Fructele bogate in  vitaminele A, C, precum si moleculele lor antioxidante sunt benefice, pentru ca ele protejeaza pielea si regenereaza epiderma. Cele mai recomandate sucuri in aceasta perioada sunt: sucul de pepene galben si rosu, sucul de castraveti, sucul de varza, sucul de mere si pere, sucul de ardei gras si telina apio, sucul de piersici si caise sau sucul de ananas si citrice si gelul de aloe vera.




5. include in dieta zilnica probioticele 
Hidratarea si buna functionare a intestinelor sunt in foarte stransa legatura. Nu numai ca bacteriile benefice ajuta la absorbtia eficienta a nutrientilor si electrolitilor din alimente si bauturi si, implicit, la o hidratare mai eficienta, dar previne si problemele intestinale temporale, ceea ce duce la deshidratare. De aseemenea, probitoticele ajuta si la hidratarea eficienta a pielii tale, menitand-o sanatoasa, elastica si frumoasa pentru o buna perioada de timp. Cele mai importante surse de probiotice se gasesc in varza si castravetii murati, lapte de soia, ciocolata neagra, masline in saramura sau chefir. 





Acestea fiind spuse, ai toate motivele ca in aceasta vara sa te simti absolut minunat, iar starea ta de sanatate sa fie in siguranta. Aminteste-ti doar aceste sfaturi si tine cont de ele si aplica-le zilnic. Daca totusi simti nevoia de ajutor extern, exista chiar aplicatii pentru telefon sau bratarile de fitness care sa iti aminteasca sa bei regulat lichide. 

Mentine-te sanatos!


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suplimentul alimentar cu beneficii mai putin cunoscute...

Semnificatia Coronitei de Advent