Semnificatia Coronitei de Advent


 

    Adventul incepe in a patra duminica inainte de 25 decembrie, asa ca difera de la an la an, intre 27 noiembrie si 3 decembrie.

    Adventul, în marea majoritate a bisericilor creștine, este sarbatorit prin frumosul obicei de a se face o coroană (de cele mai multe ori din crenguţe de brad) pe care sunt aşezate patru lumânări, fiecare dintre ele fiind aprinsă în ajunul fiecărei duminici din acest timp. Această coroană are insa o semnificatie aparte si este un ajutor pentru creştini de a se pregăti mai bine pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.     Sarbatorile de iarna sunt minunate si pline de pace si lumina, atunci cand nu ne lasam furati de mirajul obiceiurilor comerciale, ci intelegem semnificatia profunda a laturii spirituale, cea care are cea mai mare relevanta pentru sufletul nostru. 

Istoria coroanei de Advent

    Traditia Coronitei de Advent dateaza din secolul al XIX-lea si isi are originea in Hamburg. În acest oraş erau mulţi copii orfani care nu aveau o casă, trăiau cerşind şi dormind pe străzi, devenind victime, mici delincvenţi, sau chiar ajungeau în închisoare. Un tânăr pastor evanghelic Johann Heinrich Wichern (1808-1881) a cumpărat o casă mare în Hamburg, a adunat copiii de pe strazi, le-a oferit gazduire si mancare. Acesti copii au fost ingrijiti si educati, astfel unii au devenit cizmari, alţii pictori, grădinari, croitori… şi în felul acesta au încetat de a mai cerşi, învăţând sa-şi câştige singuri pâinea şi să-şi construiască fiecare un trai decent.

    În fiecare an, în timpul Adventului, tânărul pastor Wichern organiza un moment de rugăciune. În Adventul anului 1838 vrând să facă mai frumos acest timp pentru oaspeţii săi, s-a gândit ca fiecare copil să aprindă, începând cu 1 decembrie, în timpul momentelor de rugăciune, câte o lumânare. Din 1840 în fiecare an avea loc în această casă o scurtă ceremonie religioasă: pastorul şi copiii se intalneau intr-o camera, Wichern povestea ceva despre Advent şi Crăciun şi se cântau multe cântece. Deoarece în fiecare zi se aprindea câte o lumânare, acel moment s-a numit Kerzendacht (celebrarea lumânărilor). Un prieten de-al pastorului a pregătit un cerc de lemn pe care s-au aşezat lumânările, aşa încât să pară o mare „coroană de lumină”, Lichterkranz. Se ajungea la Crăciun cu toate cele 24 de lumânări aprinse.

    Deoarece le plăcea foarte mult, începând cu 1851 chiar copiii au început să ornamenteze cercul de lemn cu ramuri de brad, ca semn al vieţii, realizându-se astfel coroana aşa cum o întâlnim şi astăzi.

    Multe persoane au găsit coroana de advent atât de frumoasă, încât au vrut să aibă chiar în casa lor ceea ce se numea Coroana de lumină. În felul acesta obiceiul a fost imprumutat si tinut de tot mai multe familii.

    Cu timpul, coroana cu 24 de lumanari, a fost redusa la 4, din cauza locului de care dispuneau oamenii in case. Cele 4 lumanari puteau fi albe sau colorate, si se aprindeau cate una in fiecare duminica a lunii decembrie.

    Acest obicei s-a răspândit repede în familiile evanghelice din întreaga Germanie, dar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea anglo-saxonă şi apoi în Franţa. Fiind considerată la origine o tradiţie protestantă, la început a fost privită cu suspiciune în lumea catolică.

    După primul război mondial, tradiţia coroanei de Advent a primit un nou impuls şi a intrat şi în casele creştinilor catolici. În 1925 coroana de advent, în forma sa actuală, şi-a făcut apariţia într-o biserică catolică din Koln, iar în 1930 la Munchen. Prin 1935, în Austria, a început să se binecuvânteze coroanele de advent pentru casele particulare.

    Astăzi, acest obicei are o foarte mare răspândire în principal datoriei frumoasei sale semnificaţii.

Semnificaţia coronitei de Advent

    Coroana de Advent are o frumoasa semnificatie religioasă: ea preintampina Crăciunul, aduce cercul de lumina pentru a ne pregati pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, trezeşte rugăciunea comună, arată că Isus este adevărata lumină care învinge întunericul şi răul. 

    Cercul este încă din antichitate un semn al veşniciei şi al unităţii, al puritatii si perfectiunii, si la fel ca şi inelul, care este un tot continuu, coroana simbolizeaza fidelitate, fidelitatea lui Dumnezeu faţă de promisiunile sale.

Semnificaţia lumânărilor

    Cele patru lumânări arată cele patru săptămâni ale timpului Adventului.

    Aprinderea succesivă a lumânărilor indică apropierea Naşterii lui Isus, victoria progresiva a luminii asupra întunericului. De aceea e bine ca aprinderea lor să aibă loc seara, pe întuneric.

    La început lumânările erau trei de culoare violet şi una de culoare roşie: violet pentru a indica penitenţa şi convertirea la Dumnezeu, roşie ca semn al bucuriei pentru iminenta naştere a lui Isus (cea roşie se aprinde în a treia duminică de Advent, numită chiar Gaudete– bucuraţi-vă). Ele pot fi însă toate de culoare albă sau în patru culori diferite.

    Fiecare lumânare îşi are semnificaţia sa religioasă. Conform tradiţiei, ele sunt denumite astfel:

– prima, este lumânarea profetului; ea ne invită la speranţă. Cu mulţi ani înainte de naşterea lui Isus, profeţii au vorbit poporului invitându-1 să aştepte venirea Domnului şi să nu-şi piardă speranţa;

– a doua, este lumânarea Betleemului, cetatea în care s-a născut Mesia, Isus Cristos, Mântuitorul tuturor oamenilor;

– a treia, este lumânarea păstorilor, cei care au primit cei dintâi vestea Naşterii Domnului, o veste care le-a umplut inimile de bucurie. La această bucurie suntem invitaţi să ne facem părtaşi cu toţii;

– a patra este lumânarea îngerilor; ei au adus vestea că Dumnezeu îi iubeşte pe toţi oamenii şi datorită acestei iubiri el a decis să se nască între noi.

    Mai sunt si alte traditii cu privire la simbolistica acestor 4 lumanari, insa indiferent care se ia în considerare, ideea principală este aceeaşi: aceste lumânări sunt simboluri care îl ajută pe creştin să se pregătească mai bine pentru sărbătorirea Naşterii Mântuitorului. 

    Primeste astfel lumina in sufletul tau, las-o sa creasca de la o saptamana la alta, curata tot raul, iarta, iubeste si deschide-ti inima, pentru ca in ziua Craciunului, atunci cand vei aprinde toate cele 4 lumanari, linistea, pacea si lumina sa te cuprinda. 

    Duminica aceasta, 29 noiembrie, voi aprinde prima lumanare din cele 4, si voi sarbatori pentru prima data Adventul. Va invit si pe voi sa faceti acest lucru, si sa imi spuneti cum va simtiti.

    Tot in aceasta perioada exista si traditia Calendarului de Advent, insa despre acesta aflam in urmatorul material :) 

 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suplimentul alimentar cu beneficii mai putin cunoscute...

Hidratarea organismului