Suplimentul alimentar cu beneficii mai putin cunoscute...

Suplimentul alimentar cu beneficii mai putin cunoscute...




In general cand spunem suplimente alimentare, ne asteptam sa fie vorba despre acele persoane care sunt active, practica sporturi, tin diete sau sunt adeptii unui stil de viata sanatos... Tindem sa catalogam aceste persoane, sa le facem un profil legat de activitate si varsta si mai ales stare de sanatate... 

Suplimentele alimentare Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică sau există cerințe nutriționale specifice legate de starea fiziologică. Suplimentele alimentare nu previn, nu tratează ci mențin starea de sănătate. 

Suplimentele alimentare sunt comercializate dozat, sub formă de pastile, tablete, capsule, lichide în doze măsurate și altele. Acestea sunt folosite în completarea unei diete normale si sunt recomandate tuturor persoanelor care isi doresc sa isi mentina sanatatea, nu doar sportivilor.

Arginina este un aminoacid esential, cunoscut mai ales pentru efectul detoxifiant asupra ficatului. Lipsa argininei din organism determina o serie de tulburari surprinzatoare precum eruptiile cutanate, constipatia, lipsa libidoului si, in timp, slabirea intregului sistem imunitar. Acest lucru se intampla fiindca arginina este un aminoacid folosit de organism pentru formarea proteinelor si consolidarea apararii impotriva infectiilor. 

Iata cateva din efectele benefice, mai putin cunoscute pe care le poti obtine cu ajutorul argininei.

Normalizeaza tensiunea - arginina este precursorul oxidului nitric care dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine. Prin urmare, are un efect pozitiv in reducerea tensiunii arteriale, inclusiv a hipertensiunii pulmonare si coronariene. Deci daca este administrat de catre persoanele care au circulatia periferica deficitara, adica au senzatia de maini si picioare reci, se va observa efectul pozitiv al acestui supliment. 

Detoxifica ficatul si protejeaza sistemul renal -  Aportul sporit de aminoacizi inseamna eliberarea unei cantitati considerabile de compusi reziduali, pe care organismul trebuie sa ii metabolizeze in uree si apoi sa ii elimine prin urina. Amoniacul este unul dintre cei mai frecventi astfel de compusi care, daca atinge un nivel alarmant, poate afecta echilibrul acido-bazic (raportul intre diversele substante din organism care sunt implicate in reactiile chimice organice) si activitatea cerebrala. Arginina este un aminoacid care are efecte benefice in acest proces prin stimularea transformarii derivatilor reziduali in uree.  Pentru ca eliminarea compusilor reziduali sa se desfasoare optim, organismul mai are nevoie, pe langa o activitate hepatica eficienta, si de un sistem renal care sa functioneze la parametri optimi. Datorita contributiei sale la dilatarea, relaxarea si mentinerea elasticitatii vaselor sangvine, arginina contribuie la normalizarea fluxului sangvin renal, pentru imbunatatirea perfuziei renale.

Normalizeaza colesterolul - persoanele cu predispozitie la afectiuni cardiovasculare din cauza colesterolului marit pot beneficia si ele de efectul pozitiv al argininei. Ea reduce nivelul colesterolului in hipercolesterolemii.

Previne trombozele (blocarea vaselor de sange cu cheaguri) si ateroscleroza (depunerile de colesterol pe artere), amelioreaza fluxul sanguin coronarian si periferic, dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine. Mai mult, reduce din manifestarile neplacute ale tulburarilor cardiace precum angina pectorala si cardiopatia ischemica.

Adjuvant in diabet - diabeticii sufera de obicei de sindorm metabolic, afectiune ce consta in colesterol marit, obezitate abdominala si hipertensiune. Arginina acetioneaza asupra tutror acestor trei parametri, cu efect pozitiv. Mai exact, are efect lipotropic, adica ajuta la reducerea tesuturilor grase, in schimb mentine masa musculara, normalizeaza tensiunea si scade riscul de depunere a coloseterolului pe vasele de sange. In plus, arginina simuleaza pancreasul sa produca insulina in cazul persoanelor care sufera de diabet insulino-dependent, ajutand la controlul eficient al diabetului.

Creste potenta barbatilordatorita efectelor pozitive asupra sitemului circulator, in mod indirect, arginina ajuta si la cresterea performantelor sexuale ale barbatilor. In egala masura, arginina stimuleaza productia de testosteron, hormon sexual masculin care are efect vasodilatator, stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea organelor sexuale. Din aceste motive, arginina creste libidoul, ajuta la mentinerea erectiei si are un rol important chiar si in procesul spermatogenezei. Mai exact, creste calitatea spermei deoarece 80% din lichidul seminal este arginina, iar un eventual deficit conduce la scaderea fertilitatii sau chiar la sterilitate.

Arginina vs. l-arginina. Care este diferenta?

Arginina se regaseste in natura sub mai multe forme, insa dintre acestea nu toate sunt necesare organismului (de exemplu d-arginina). L-arginina este o forma de arginina pe care organismul copiilor nu o poate secreta, de aceea o obtine exclusiv din aport extern, desi este esentiala pentru crestere. Organismul adultilor dezvolta capacitatea de a secreta partial cantitatea de l-arginina necesara, insa obtine restul de substanta din surse externe.

Fiind un aminoacid semiesential, insa benefic pentru numeroase procese organice, atunci cand alegem suplimentarea cu arginina trebuie sa fim extrem de atenti la sursa din care aceasta provine.

Acesta este suplimentul pe care eu il beau zilnic, il poti comanda si tu direct de pe acest link:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hidratarea organismului

Semnificatia Coronitei de Advent