Cum poti deprinde obiceiul de a fi fericit :)


Cum poti deprinde obiceiul de a fi fericit :)


    Imaginea pe care o avem despre noi insine si deprinderile noastre au tendinta de a functiona impreuna. Obiceiurile pe care noi le avem, fie pentru ca le-am format, fie ca le-am mostenit sau imprumutat de la cei din exteriorul nostru...familie, prieteni..., sunt socotite ca accesoriu al personalitatii noastre. Cati dintre voi v-ati gandit la acest lucru pana acum?

    Obiceiurile nu sunt deprinse intamplator, ci sunt implementate in comportamentele noastre pentru ca ni se potrivesc. Sunt in concordanta cu imaginea de sine si cu tiparul intregii noastre personalitati. Deci daca este sa schimbam ceva la noi insine, automat vom schimba si obiceiurile pe care le avem. De fapt cand ne dezvoltam noi obiceiuri si mai bune, imaginea de sine are tendinta sa depaseasca vechiile obiceiuri si sa creeze tipare noi. 

    De aici si vorba care mie imi place foarte mult: "Vechile obiceiuri nu te vor duce pe drumuri noi."
Aproximativ 95% din comportamentul nostru, din sentimentele si reactiile noastre au la baza obiceiurile, care nu sunt dependente, sunt simple reactii pe care le-am invatat in mod automat, si pe care le desfasuram fara sa "gandim" sau chiar sa hotaram. 

    Un exemplu in acest sens: cand conduci nu te mai gandesti de fiecare data pe care dintre pedale sa o apesi prima, nu te mai uiti la schimbator ca sa nimeresti viteza.... De cele mai multe ori nici macar nu iti mai seama cand ai ajuns la destinatie cum a fost tot drumul, pentru ca a devenit o obisnuinta. 

    La fel avem tendinta sa procedam si cu abordarile noastre, cu emotiile si convingerile care devin obiceiuri. Din experienta anterioara stim ca intr-o situatie anume, un fel de reactie, sau un mod de a gandi sau simti, a fost mai "potrivit", de aceea gandim, simtim si actionam la fel in toate situatiile de acelasi gen. 

    Ceea ce este insa foarte important si "vestea buna" cum spun eu, este ca aceste obiceiuri pot fi modificare sau schimbate daca luam hotararea constienta iar apoi aplicam noul tip de reactie sau de comportament. Tot ce este nevoie pentru a deprinde un nou obicei, este de practica sustinuta si atenta pana cand acest nou tipar de comportament este asimilat complet.

Exercitiu:

Verificati cateva dimineti la rand cu care pantof va incaltati prima data si felul in care va legati siretul. Apoi hotarati in mod constient ca in urmatoarele 3 saptamani sa va faceti un obicei din a va incalta in ordine inversa si de a va lega sireturile in alt mod. Iar in fiecare dinimeata cand sunteti constienti de cum va incaltati, lasati ca acest simplu act sa va aminteasca de fiecare data de schimbarea modului de gandire.

    "Majoritatea oamenilor sunt fericiti in masura in care sunt hotarati sa fie", spunea Abraham Lincoln.

    Psihologul dr. Matthew N. Chappell spune: "fericirea este dor ceva interior, nu este data de obiecte, ci de idei, ganduri si abordari care pot fi dezvoltate si construite prin activitatea fiecaruia, independent de ceea ce il inconjoara."

    Deci, in timp ce va legati sireturile spuneti-va: "astazi imi incep ziua intr-un nou mod mai eficient" dupa care hotarati-va ca in timpul acestei zile sa:

1. fiti cat se poate de vesel

2. sa fiti si sa actionati cu cat mai multa intelegere fata de ceilalti

3. faceti cat mai putine comentarii rautacioase, observatii, si fiti mai toleranti cu ceilalti

4. de acum inainte, veti actiona ca si cum reusita ar fi inevitabila si ca si cum ati fi deja cel care va doriti sa fiti

5. nu ingaduiti pareri care sa aiba o conotatie pesimista sau negativa

6. zambiti de cel putin 3 ori pe zi

7. indiferent de situatie veti continua sa fiti calmi si intelegatori

8. ignorati complet faptele pesimiste si negative pe care nu le puteti oricum schimba

    Asa sa va incepeti fiecare zi timp de cel putin 3 saptamani, iar gandurile pozitive si influenta benefica asupra propriei imagini de sine va rog ghida catre obiceiuri care sa va schimbe viata in bine. Fericirea se poate invata! Asadar sa fim fericiti!!!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suplimentul alimentar cu beneficii mai putin cunoscute...

Hidratarea organismului

Semnificatia Coronitei de Advent