Pauzele iti permit sa te dezvolti pe plan personal





Pauzele iti permit sa te dezvolti pe plan personal



    Exista multe modalitati de a te dezvolta si un numar aproape infinit de lectii ce le putem invata in viata noastra. Pentru a aprofunda si invata unele lectii insa, este necesar sa ne oprim putin din ceea ce facem si sa reflectam. 

    De exemplu acum, in situatia in care ne aflam cu totii, hai sa vedem cum putem raspunde la aceste 2 intrebari:
1. Cum ne simtim? - nesiguri, panicati, tristi, bucurosi ca suntem acasa cu cei dragi, ca avem mai mult timp pt noi, ca suntem bine
2. Ce putem face? - sa stam acasa in siguranta, sa urmarim cat mai putin stirile pentru ca ne accentueaza starea de panica, si sa urmarim in schimb materiale care ne ajuta sa crestem, sa citim carti care sa ne ofere valoare, sa facem activitati relaxante si sa facem planuri.

    Nu stiu cati dintre voi va amintiti vechiul slogan Coca-cola...pauza de revigorare... Exact acest lucru inseamna pauza in care reflectam pentru cei care isi doresc sa se dezvolte pe plan personal. Deci pauzele programate, sunt castig sigur.

    Dar haide-ti sa vedem ce vreau mai exact sa spun:

    1. Momentele de reflectie transforma experienta in perspectiva
Timp de aproape 2000 de ani oamenii au considerat ca experienta este cel mai bun profesor. Iulius Cezar spunea ca: experienta este dascalul tuturor lucrurilor. Cati dintre voi sunteti de acord cu acest lucru?
OK, acum eu vin sa contrazic oarecum acest lucru, si sa va spun ca de fapt experienta nu este cel mai bun profesor, ci experienta evaluata este. Chiar si Cezar, a putut afirma acest lucru pentru ca a invatat foarte mult reflectand la viata sa, si scriind despre acest lucru.
Se mai spune ca experienta este un profesor destul de dur, pentru ca intai ne da testul, apoi ne lasa sa invatam lectia. Si este adevarat, doar daca persoana respectiva isi aloca timp sa reflecteze asupra experientei traite. Daca nu face acest lucru, primeste testul, insa concluzia nu mai este trasa niciodata, iar lectia ramane neinvatata. Fiecare dintre noi avem zilnic nenumarate experiente, iar multi dintre noi nu invatam nimic din ele, pentru ca nu ne facem timp sa reflactam.  De aceea este atat de important sa luam pauze si sa intelegem ce ni s-a intamplat.

    2. Fiecare dintre noi avem nevoie de momente de liniste si de locuri in care sa reflectam.
Am intalnit persoane care nu au castigat nimic de pe urma momentelor de pauza si de reflectie. De fapt sa te opresti din tot ceea ce faci si sa te gandesti, este mai important decat motivatia sau incurajarea, pentru ca aceste pauze iti permit sa te asiguri ca esti pe drumul cel bun. La urma urmei, daca cineva nu este acolo unde trebuie, nu are nevoie de motivatie sa mearga mai departe... si mai repede, ci sa reflecteze si eventual sa schimbe cursul.
Este recomandat sa avem un loc de gandire. O incapere, un birou, un colt in natura, un loc secret, orice....un loc al nostru.
Eu am asa un coltisor, in care imi place sa stau sa colorez, sa citesc, sa meditez, sa ma relaxez cu o cana de ceai, sunt mare fan ceaiuri aromate...:)))) E coltisorul meu, lumea mea.
Nu exista o magie a acestui loc, exista insa o obisnuinta, ca atunci cand simt nevoia, sau chiar cand imi planific sa fac acest lucru, sa ma duc in acest loc si sa ma gandesc bine la ceea ce ma framanta sau urmeaza sa fac. 


Oamenii in general sunt foarte ocupati, insa daca isi planifica in agenda lor si o pauza de gandire, vor reusii sa faca din acele momente si experiente ale vietii, momente si experiente care sa le determine viata. Daca respectam aceste pauze astfel in cat sa ne putem dezvolta de plan personal, viata noastra va fi mai buna, nu numai pentru ca vom intelege mai bine semnificatia experientelor noastre, ci si pentru ca vom putea implementa schimbari si sa facem chiar ajustarile necesare. 

    3. Pauzele intentionate impulsioneaza si imbogatesc modul de gandire. 
Daca este sa studiem vietile personalitatilor care au avut un impact major asupra lumii, vom descoperi ca aproape in orice situatie, acestea alocau timp considerabil gandirii. Ganditi-va cati artisti petrec singuri in studio un timp in care creaza, pictori la fel, doar ei si panza de pictura. Lideri religiosi sau politici, la fel, petreceau timp singuri si in liniste, pentru a concepe planuri si strategii.

Sunt 4 mari directii de baza la care ar trebui sa ne gandim:

1. Investigatia. 

Galileo Galilei spunea: Toate adevarurile sunt simplu de inteles odata ce au fost descoperite. Ideea este sa le descoperi. Iar pentru asta este nevoie de investigatie.
 
2. Incubatia.

Incubatia inseamna sa iei o experienta de viata si sa o pui la copt in mintea ta.  Incubatia inseamna sa asculti si sa inveti, sa lasi ideile sa se dezvolte in mintea ta, pana cand ajungi sa intelegi respectiva perspectiva.

3. Iluminarea

In fiecare seara gandeste-te la performantele pe care le-ai avut in ziua respectiva. Ar trebui sa fii ori mandru, ori rusinat. 
probabil si voi ati avut situatii in care ati inteles ceva dupa un timp in care acel lucru a fost investigat si lasat la incubare in mintea voastra. Si ati inteles pana la urma acea situatie ca recompensa ca ati alocat timp si efort reflectarii.

4. Ilustrarea

Aici ne referim la faptul ca cele mai bune idei sunt ca scheletele, au sustinere buna, dar le lipseste carnea pe oase. Ilustrarea este procesul prin care adaugi substanta ideilor.
si ca sa intelegeti mai bine va dau ormatorul citat: Fiecare dintre noi suntem privitori, ne uitam la tv la ceas sau la traficul de afara, insa doar putini suntem si observatori. Toata lumea se uita, insa nu toata lumea vede.

Si in incheiere vreau sa va spun un citat ce mie imi place chiar mult, 
"Un om intelept isi pune intrebari siesi, unul mai putin intelept le pune intrebari altora."
lasati aceasta idee la copt in mintea voastra, incepeti sa va puneti intrebari si va sfatuiesc sa va notati raspunsurile in momentele voastre de pauza pentru gandire.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Suplimentul alimentar cu beneficii mai putin cunoscute...

Hidratarea organismului

Semnificatia Coronitei de Advent